Dieet beste oplossing

minder eten

Dieet beste oplossing

Een dieet helpt beter bij afvallen dan lichamelijke inspanning

Lichamelijke activiteit is belengerijk voor lichaam en geest, voor een goede gezondheid. Maar wil je overtollige kilo’s kwijt kan je toch het beste voor een dieet gaan. Bij lichamelijke inspanning gebruikt je lichaam namelijk niet veel meer energie dan wanneer je gewoon op de bank ligt.
Die conclusie is getrokken door wetenschappers die bij driehonderd proefpersonen zeven dagen de lichaamsbeweging en de gebruikte energie hebben gemeten.
Bewegen kost energie, dus je verwacht een groter energiegebruik bij actievere proefpersonen.

Maar wat bleek? Na een bepaalde dagelijkse inspanning nam het energiegebruik niet verder toe. Gemiddeld actieve proefpersonen gebruikten evenveel energie als de grootste actievelingen

Current Biology publiceerde dat het onderzoeksteam minutieus te werk ging. Om het energiegebruik precies vast te leggen dronken de proefpersonen met stabiele isotopen ‘gelabeld’ water.
Bij het gebruik van energie ademden zij de isotopen uit. Hoe minder isotopen het onderzoeksteam achteraf in een urinemonster terugvonden, hoe meer energie de proefpersonen hadden gebruikt. Daarnaast meet een draagbare versnellingsmeter hoeveel fysieke inspanning de proefpersonen dagelijks leverden.

Bij de 60 procent minst actieve proefpersonen nam het energiegebruik bij extra inspanning nog licht toe, tot maximaal 200 calorieën per dag (een halve portie pasta). Daarboven, bij de echte actievelingen, stagneerde het energiegebruik.

Concreet
Sporten kost natuurlijk energie, maar blijkt zelden tot een lager gewicht te leiden.

Hoe kan dat?
Na sporten eet je vaak een extra hapje. Mensen belonen zichzelf met een lekkere snack, of scheppen een extra gehaktballetje meer op…
. Ons lichaam compenseert sport met luiheid.

Wie intensief heeft bewogen, gaat daarna meestal op de bank uitluieren. Je lichaam compenseert energiegebruik door te besparen op je basisstofwisseling. Door te sporten ga je efficiënter bewegen en kost de inspanning minder energie, zoals

De onderzoekers wijzen op het aanpassingsvermogen van onze stofwisseling. Naast fysieke activiteit zijn we ook energie kwijt aan het onderhoud van ons lichaam. Volgens de onderzoekers past het lichaam zich bij extra inspanning zodanig aan dat minder energie wordt gebruikt voor deze ‘basisstofwisseling’.
Per saldo gebruik je dus evenveel energie bij méér inspanning.

Dat je niet afvalt van sporten betekent overigens niet dat je niet moet sporten. Sporten is supergezond

Maar wil je echt afvallen:

Eet dan niet zoveel!

0 Comments

Geef een reactie

CONTACT

Voor vragen.... Stuur een berichtje

Sending

©2018 Powered by Jotmardrisep

Disclamer For Gezond Afvallen.info - Tips, Ervaringen & Reviews

Log in with your credentials

Forgot your details?

%d bloggers liken dit: