Hoeveel water drinken is gezond?

Hoeveel water is gezond

Hoeveel water per dag is een gezonde dosis?
We zijn voortdurend bezig met water te verliezen uit ons lichaam, voornamelijk via de urine en zweet.

Er zijn veel verschillende meningen over hoeveel water we elke dag moeten drinken.

De gezondheidsautoriteiten raden 8 glazen water per dag aan, wat ongeveer 2 liter is. Dit wordt de 8 × 8 regel genoemd en is zeer makkelijk te onthouden.

Echter, er zijn andere gezondheids goeroes die denken dat we altijd op de rand van uitdroging staan en die het nodig vinden om water te drinken de hele dag door … zelfs als we geen dorst hebben. Hoeveel water per dag is dan een moeilijke berekening.

Zoals met de meeste dingen, is dit afhankelijk van het individu en zijn er veel factoren (zowel intern als extern) die uiteindelijk invloed hebben op onze behoefte aan water.

Ik wil graag een kijkje nemen met enkele studies over de inname van water en hoe het de functie van het lichaam en de hersenen beïnvloedt, op die manier is hoeveel water per dag makkelijker te beantwoorden.

Kan meer water de energie en je hersenfunctie verbeteren?
Veel mensen beweren dat als we niet gehydrateerd blijven gedurende de dag, onze energie niveaus en hersenfunctie kunnen beginnen afwijken. Er zijn tal van studies die dit ondersteunen.

In een studie bij vrouwen, met een vochtverlies van 1,38 % na inspanning leverde zowel stemming als concentratie wisselingen op, met een meer frequentie van hoofdpijn (Bron).

Er zijn andere studies waaruit blijkt dat milde uitdroging (1-3% van het lichaamsgewicht) veroorzaakt door inspanning of hitte negatieve invloeden heeft op veel andere aspecten dan de hersenfunctie.

Houd er echter rekening mee dat slechts 1% van het lichaamsgewicht een vrij aanzienlijk bedrag is. Dit gebeurt vooral als je veel zweet, zoals tijdens het sporten of warme temperaturen. Hoeveel water per dag heeft dus niet altijd een richtlijn.

Milde uitdroging kan ook een negatieve invloed hebben op de fysieke prestaties, wat leidt tot verminderde uithoudingsvermogen.

Hoeveel water per dag om gewicht te verliezen?
Er zijn veel beweringen over inname van water met een effect op het lichaamsgewicht, dat meer water het metabolisme kan verhogen en de eetlust verminderen. Hoeveel water per dag is dus ook afhankelijk van je doelstelling.

Volgens twee studies, heeft het drinken van 500 ml water tijdelijk een 30% verhoging van het metabolisme (Bron).
De bovenste regel laat zien hoe 500 ml water je metabolisme dus kan verhogen.

Het effect vermindert na 90 minuten. De onderzoekers schatten dat het drinken van 2 liter water in één dag het de energie-uitgaven kan verhogen met ongeveer 96 calorieën per dag.

Dit kan het best koud water zijn, omdat dan het lichaam meer energie (calorieën) moet besteden om het water op te warmen tot je lichaamstemperatuur.

Het drinken van water ongeveer een half uur voor de maaltijd kan ook de hoeveelheid calorieën die mensen uiteindelijk consumeren verminderen, vooral bij oudere mensen.

Een studie toonde aan dat mensen op dieet die 500 ml water dronken voor de maaltijd maar liefst 44% meer gewicht verloren gedurende 12 weken, vergeleken met mensen die dat niet deden.

Kortom, het lijkt erop dat het drinken van voldoende water (vooral voor de maaltijd) een aanzienlijk gewichtsverlies voordeel kan hebben, vooral in combinatie met een gezond dieet.

Kan meer water gezondheidsproblemen voorkomen?
Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die goed kunnen reageren op een verhoogde inname van water:

Constipatie: Toenemende inname van water kan helpen met constipatie, dat is een veel voorkomend probleem.
Nierstenen: verhoogde wateropname lijkt het risico op nierstenen te verlagen.
Acne en hydratatie van de huid: Er zijn een heleboel van anekdotische rapporten op het internet over water om de huid te hydrateren en het de acne laat verminderen. Helaas weerleggen niet alle studies dat.
Kan ik andere vloeistoffen meetellen voor mijn totale inname?
Gewoon water is niet het enige dat bijdraagt aan de vochtbalans, andere dranken en voedingsmiddelen tellen ook mee. Een mythe is dat cafeïnehoudende dranken (zoals koffie of thee) niet mee tellen, omdat cafeïne een diureticum is.

De studies tonen aan dat dit niet waar is, omdat het diuretisch effect van deze drank zeer zwak is. De meeste voedingsmiddelen zitten ook vol met water. Vlees, vis, eieren en vooral waterrijke groenten en fruit bevatten alle belangrijke hoeveelheden water.

Als je koffie of thee drinkt en je eet water-rijke voedingsmiddelen, dan is de kans groot dat alleen dit al genoeg is voor je vochtbalans te behouden, zolang je niet teveel gaat zweten.

Vertrouw op je dorst, er is een reden voor
Met de vraag hoeveel water per dag is het eigenlijk niet zo moeilijk. De evolutie heeft ons voorzien van ingewikkelde mechanismen voor het regelen wanneer en hoeveel we moeten drinken. Wanneer onze totale watergehalte onder een bepaald niveau komt, komt de dorst.

Dit wordt geregeld door mechanismen vergelijkbaar met dingen zoals ademhaling … we hoeven daar niet bewust over na te denken. De meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken over de inname van water. Het dorst instinct is zeer betrouwbaar en is erin geslaagd om ons mensen in leven te houden voor al een zeer lange tijd.

Er is echt geen echte wetenschap achter de 8 × 8 regel. Het is volkomen willekeurig. Dat gezegd zijnde, zijn er bepaalde omstandigheden die wel een verhoogde inname van water vragen … dat is, meer dan een eenvoudige dorst commando.

Misschien het belangrijkste van al, zijn tijden van een verhoogde transpiratie. Dit omvat, alsmede warm weer (met name in een droog klimaat). Als je veel zweet, zorg er dan voor om het verloren vocht aan te vullen met water.

Water behoefte is ook toegenomen tijdens de borstvoeding, evenals verschillende ziektebeelden zoals braken en diarree. Oudere mensen kunnen bewust eens kijken naar hun inname van water, omdat sommige studies aantonen dat dorst mechanismen kunnen beginnen veranderen van functioneren op oudere leeftijd.

Hoeveel water is het beste?
Aan het eind van de dag, kan niemand je precies vertellen hoeveel water je nodig hebt. Zoals bij de meeste dingen, dit is afhankelijk van het individu.

Doe wat zelf experimenteren … sommige mensen functioneren beter met meer water dan normaal, terwijl het voor anderen alleen maar voor ongemak zorgt zaols meer frequente reizen naar de badkamer.

Dat gezegd zijnde, ik ben niet zeker of de kleine voordelen van “optimaal” gehydrateerd blijven zelfs de moeite waard is om bewust over na te denken. Het leven is al ingewikkeld genoeg toch?

Als u dingen eenvoudig (altijd een goed idee) kan houden, dan zijn deze richtlijnen goed voor 90% van de mensen:
Wanneer je dorst hebt, drink je. Wanneer de dorst over is stop je.

Tot slot
Tijdens warme dagen en lichaamsbeweging, drink dan genoeg om je verloren water te compenseren, simpel. Natuurlijk gaat het leven niet alleen over water.

Gezonde voeding is het allerbelangrijkste, Met natuurlijke voeding heb je een goede balans in de voedingsstoffen en in je vochtbalans.

Als je wilt afvallen met water zou ik deze gedachten toch opzij zetten en echt aan de slag gaan. Welk nut zou het hebben om veel water te drinken om erna veel suiker en ongezonde vetten en geraffineerde koolhydraten te eten.

Bron: Authority Nutrition

0 Comments

Geef een reactie

CONTACT

Voor vragen.... Stuur een berichtje

Sending

©2018 Powered by Jotmardrisep

Disclamer For Gezond Afvallen.info - Tips, Ervaringen & Reviews

Log in with your credentials

Forgot your details?

%d bloggers liken dit: